Een dubbele meter
In sommige panden bevindt zich een elektriciteitsmeter met een dubbele teller. Het ene telwerk meet het energieverbruik tijdens de piekuren. Het andere telwerk meet het energieverbruik tijdens de daluren. Voor een dubbele meter gelden ook twee verschillende energietarieven, het zogenaamde dubbele energietarief. Een voor de piekuren, het piektarief, en een voor de daluren, het daltarief. Het piek- en daltarief wordt ook wel aangeduid met het normaal- en het daltarief of het hoog- en het laagtarief. Het piektarief ligt vaak iets hoger dan het daltarief. Overigens geldt een dubbel tarief uitsluitend voor stroom. Gas kent alleen een enkel tarief.
Er kan ook sprake zijn van een enkele meter waarbij het voor het energietarief niet uitmaakt op welk tijdstip elektriciteit verbruikt wordt. Hiervoor geldt uitsluitend een enkel energietarief.
Wanneer gelden de daluren en wanneer de piekuren?
De daluren gelden op momenten dat de vraag naar stroom en gas lager is. Vandaar dat het ‘dal’ wordt genoemd. U betaalt dan het daltarief. Voor het grootste gedeelte van Nederland is dit in de avonduren tussen 23:00 tot 07:00. In Noord-Brabant en Limburg geldt het daltarief tussen 21:00 en 07:00 uur. In het weekend en op feestdagen is in heel Nederland het daltarief de hele dag van toepassing.
De piekuren zijn van toepassing wanneer de daluren niet gelden. Dan betaalt u het piektarief voor elektriciteit. Overdag betaalt u dus iets meer voor het gebruik van elektriciteit dan in de nacht. Overigens is dit verschil in tarief minimaal.
Betekent een dubbele meter automatisch een dubbel tarief?
Als u een dubbele meter heeft, krijgt u hoogstwaarschijnlijk een energiecontract met een piek- en een daltarief. Het is mogelijk om van een enkel tarief gebruik te maken als u dat uw voorkeur heeft. Hiervoor hoeft u geen nieuwe meter te installeren. U geeft bij uw energieleverancier aan dat u een enkel tarief wilt. De meeste leveranciers gaan hier mee akkoord en bieden u vervolgens een contract aan met een enkel tarief.
Als u een dubbele meter heeft, kunt u via de online vergelijker van Minder.nl vaak evengoed een energiecontract afsluiten met een enkel energietarief. Wanneer in de vergelijker om het jaarlijkse energieverbruik wordt gevraagd, vult u het totale verbruik van de twee meters in. Dit berekent u door het verbruik tijdens de daluren op te tellen bij het verbruik tijdens de piekuren. Ziet u vervolgens een passend aanbod met een enkel tarief in onze online vergelijker en wilt u deze afsluiten? Dan kunt u deze gewoon afsluiten. Daarna neemt u zelf contact op met de betreffende leverancier om aan te geven dat u van een enkel tarief gebruik wilt maken terwijl u een dubbele meter heeft. Let wel op: enkele energieleveranciers gaan hier niet mee akkoord. Met als gevolg dat u alsnog van een dubbel energietarief gebruik maakt.
Wanneer is een dubbel energietarief interessant?
Over het algemeen geldt dat een dubbel energietarief interessant is als u meer dan 60 procent van al uw elektriciteit in de daluren verbruikt. In de praktijk is dit moeilijk te plannen, omdat sommige apparatuur constant energie verbruiken. Denk aan een koelkast of vriezer. De wasmachine kunt u wel in de daluren laten draaien, maar dan is uw dagindeling hier ook afhankelijk van. Overigens kunt u alleen van een dubbel energietarief gebruik maken bij een dubbele meter. Bij een enkele meter is alleen een enkel energietarief mogelijk.
Waarom is er een piek- en daltarief?
Rond 1960 kwam er apparatuur op de markt met een hoog energieverbruik. Daardoor raakte het energienet overdag zwaar belast. ’s Nachts en in het weekend werd juist minder energie verbruikt. Om het energienet overdag minder te belasten, werden mensen aangemoedigd om in de daluren energie te gebruiken. Hiervoor werd het piek- en het daltarief geïntroduceerd. Vroeger was het verschil tussen die twee tarieven groter dan het verschil tegenwoordig is.