Netbeheerders
Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en beheer van het gas- en elektriciteitsnet. Ook zijn netbeheerders verantwoordelijk voor het transport van energie naar alle aansluitingen. Daarnaast beheren ze de aansluitingen van bedrijven en particulieren en plegen ze hier onderhoud aan.
Netbeheerders zijn door de overheid aangewezen ondernemingen. De netbeheerder is onafhankelijk van leveringsbedrijven en garandeert vrije toegang voor de leveranciers. Omdat u niet kunt wisselen van netbeheerder, houdt deAutoriteit Consument & Markt toezicht op de netbeheerders. Er wordt onderscheid gemaakt tussen landelijke netbeheerders en regionale netbeheerders.
Landelijke netbeheerder
In Nederland is TenneT de beheerder van het landelijke hoogspanningselektriciteitsnet. De Nederlandse Gasunie is de beheerder van het landelijke gasnetwerk. De landelijke netbeheerders vallen onder volledige eigendom van de staat.
Regionale netbeheerder
Het beheer van de midden- en laagspanningsnetwerken zijn opgedeeld in verschillende regio's. Hiervoor zijn de regionale netbeheerders verantwoordelijk. Elke regio heeft zijn eigen netbeheerder. Welke netbeheerder u heeft is te achterhalen aan de hand van de EAN-code. U kunt ook kijken op ons overzicht van netbeheerders om te kijken welke netbeheerders in welke regio's actief zijn.
De landelijke hoogspanningskabels voor elektriciteit en gas verbinden de midden- en laagspanningsnetwerken met elkaar en met het internationale net.
Wat te doen als u verhuist of overstapt van energieleverancier?
Als u naar een andere regio verhuist of overstapt van energieleverancier wordt dit aan de netbeheerder automatisch doorgegeven door de (nieuwe) energieleverancier. Stel dat u op uw nieuwe adres nog geen contract heeft met een energieleverancier, dan neemt de regionale netbeheerder contact met u op. Hij verzoekt u om zo snel mogelijk een geschikte leverancier te vinden. De gas en elektra die u in de tussentijd heeft verbruikt op uw nieuwe adres, worden door de netbeheerder in rekening gebracht. Indien u binnen een bepaalde periode geen contract met een energieleverancier heeft, wordt de toevoer van gas en elektra afgesloten.
Kosten netbeheerder
De netbeheerder berekent kosten voor de onderhoud en het transport van gas en elektra. Voor mkb en zzp geldt het leveranciersmodel, wat betekent dat zij alle kosten via de energieleverancier gefactureerd krijgen. Voor grootzakelijke bedrijven geldt het netbeheerdersmodel. Zij worden gefactureerd namens de netbeheerder zelf. Wilt u meer uitleg over de kosten die de netbeheerder berekent? Kijk dan op onze pagina over netbeheerkosten.