Smart grids
Smart grids zorgen er voor dat de vraag naar energie aansluit op het aanbod van energie. Het is een slim meet- en regelsysteem die veel informatie geeft over de behoefte van afnemers en de mogelijkheid van producenten. Door technologie wordt bijvoorbeeld inzichtelijk waar er op een bepaald moment elektriciteit nodig is en waar een overschot aan elektriciteit is. Door dit aan elkaar te koppelen ontstaat er een efficiënt gebruik van energie die zorgt voor een energiebesparing én een geldbesparing.
Decentraal opwekken van energie
In de toekomst zal energie niet meer op één centrale plek geproduceerd worden, maar meer en meer decentraal. Denk aan windmolens in weilanden en zonnepanelen op daken. Een bijkomend effect is dat er geen constante productie van energie is. Waait er de ene dag een harde wind en draaien de windmolens volop, de volgende dag kan het windstil zijn en ligt de energieproductie stil. Bovendien is energie opslaan op grootschalig niveau nog niet mogelijk. Efficiënt gebruik van voorradige (duurzame) energie is dus belangrijk en smart grids bieden hiervoor een uitkomst.
Smart grids in de bestaande bouw
In bestaande woningen en bedrijven kunnen smart grids toegepast worden. Het is niet nodig om leidingen en aansluitingen te vervangen. Smart grids bestaan in feite uit slimme technologie waardoor een glasvezelnet of een draadloze internetverbinding volstaat.
Voorbeelden van smart grids
Smart grids kunnen voor veel verschillende doeleinden ingezet worden. Vaak heeft het te maken met vraag en aanbod van energie op elkaar aan te laten sluiten. Twee voorbeelden van smart grids:
- Een slimme meterkast die opmerkt wanneer er een piek in energieproductie is en de wasmachine een seintje geeft om te draaien.
- Een woning met zonnepanelen en met een overschot aan energieproductie wordt gekoppeld aan laadpalen voor elektrische auto’s.
De ontwikkeling van smart grids is nog volop bezig en kennis hierover moet verspreid worden. Daarom heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van 2011 tot 2016 op twaalf verschillende locaties testen met smart grids gedaan.