Energievergelijker zakelijk: hoe werkt dat eigenlijk?

Ieder jaar sluit een steeds groter deel van zakelijk Nederland een nieuw energiecontract af via een energievergelijker. De voornaamste redenen zijn de prijs en ontevredenheid over de huidige leverancier. Het helpt ook dat vergelijken en overstappen voor de MKB’er, ZZP’er en grootzakelijke bedrijven steeds eenvoudiger wordt. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij energievergelijkers? En hoe weet u of de energievergelijker onafhankelijk is? Minder.nl geeft een kijkje in de keuken van energievergelijkers zakelijk.

 

Energie vergelijken MKB/ZZP Energie vergelijken grootzakelijk

Hoe werkt een energievergelijker zakelijk?

Energievergelijkers voor zakelijk berekenen op basis van uw jaarlijkse energieverbruik wat het meest voordelige en passende energiecontract voor u is. Het voordeel voor de klant is dat hij diverse energiecontracten direct naast elkaar kan leggen en vergelijken. Voor leveranciers is een energievergelijker ook interessant. Door scherpe tarieven aan te bieden, eindigen ze hoger in de energievergelijking en halen ze meer klanten binnen. Zowel de zakelijke klant als de energieleverancier hebben baat bij een vergelijkingssite. Dus start direct uw vergelijking als u benieuwd bent naar de tarieven energie zakelijk.   

Zakelijke energievergelijkers altijd de scherpste energietarieven?

Voor ondernemers is het voordeliger om via een zakelijke energievergelijker een contract af te sluiten dan direct bij de energieleverancier. Op een energievergelijker zakelijk gaan leveranciers de concurrentie met elkaar aan. Immers, wie de scherpste tarieven biedt, komt dichter bij de nummer één positie in de vergelijking. Dat betekent meer klanten! Daarnaast krijgen MKB en ZZP soms een actiekorting, bovenop de scherpe tarieven. Een ondernemer die rechtstreeks met de energieleverancier contact opneemt, kan niet direct vergelijken met tarieven van andere leveranciers. Of het is een onoverzichtelijk geheel wat vergelijken lastig maakt. Wie online energiecontracten vergelijkt profiteert dus van de concurrentie.    

Het verdienmodel voor energievergelijker zakelijk

Het is belangrijk dat de vergoeding van verschillende energieleveranciers voor iedere overstap gelijk gesteld is. De onafhankelijkheid is dan 100 procent gewaarborgd. Minder.nl geeft een overzicht van de verschillende verdienmodellen die energievergelijkers zakelijk hanteren:

  1. De energievergelijker krijgt voor iedere gefaciliteerde overstap een bedrag. Elke leverancier waar de vergelijker afspraken mee heeft, betaalt hiervoor dezelfde beloning. Zie het als een vergoeding voor het behouden of aanleveren van een (nieuwe) klant. Door de overeenkomstige tarieven bevoordeelt de vergelijker geen specifieke partij. De leverancier heeft zijn plek bovenaan in de vergelijking eerlijk verdiend door scherpe tarieven.
  2. Een verdienmodel waarbij er sprake is van onderaannemers. Websites ‘lenen’ de energievergelijker van het moederbedrijf. Door bijvoorbeeld een Iframe op de website van de onderaannemer te plaatsen. De klant maakt een vergelijking en op het moment van afsluiten wordt hij doorverwezen naar de originele vergelijker. De onderaannemer krijgt per aangeleverde klant een vast bedrag. Ook hier wordt geen energieleverancier bevoordeelt. Iedere overstap levert namelijk hetzelfde bedrag op voor de onderaannemer.
  3. Het affiliate model. Een affiliator toont in zijn vergelijking tarieven van bijvoorbeeld tien leveranciers. Met slechts een aantal van hen heeft de vergelijker afspraken. Alleen bij die leveranciers kan de klant via de affiliator een contract afsluiten. De affiliator profiteert alleen wanneer een contract wordt afgesloten bij die specifieke leveranciers. Grote kans dus dat de energievergelijking gekleurd is.

Aandachtspunten bij energie vergelijken zakelijk

Energietarieven vergelijken voor zakelijke klanten: het is snel en eenvoudig. Hier een aantal tips waar u op moet letten.

De aansluitcapaciteit

Geen informatie die iedere ondernemer direct paraat heeft: de aansluitcapaciteit. Wel heel belangrijk om een passend aanbod te ontvangen. Kijk hier welke capaciteit aansluitingen er zijn en of u onder MKB/ZZP valt of onder grootzakelijk.

De tarieven wel/niet inclusief

Let er bij de tarieven op of het om netto- of brutotarieven gaat. Dus of de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) wel of niet is meeberekend. Vooral wanneer contracten van verschillende vergelijkers naast elkaar gelegd worden. Anders is het appels met peren vergelijken.

Het vastrecht

Het vastrecht kan behoorlijk verschillen per netbeheerder. Sommige vergelijkers nemen dit bedrag mee in het eindaanbod. Anderen berekenen het juist apart. Belangrijk om rekening mee te houden omdat het aanzienlijk kan schelen in het eindbedrag.  

Variabele of vaste tarieven

Biedt het energiecontract vaste tarieven gedurende de looptijd van het contract? Of variabele tarieven? Bedenk in welke mate u zekerheid wilt. Variabele tarieven wijzigen vaak twee keer per jaar: 1 juli en 1 januari. Het risico bestaat dat op het moment van afsluiten de tarieven laag zijn, maar een paar maanden later verhoogd worden.

Kortingen 

Soms gaat overstappen van energieleverancier gepaard met een korting. Dit maakt switchen ook aantrekkelijker. Kijk in de vergelijker of deze korting al is meeberekend of niet. Houdt er ook rekening mee dat de korting vaak pas aan het einde van het contract wordt uitgekeerd. Niet in het maandelijkse bedrag.  

Duurzame energie

Sommige leveranciers bieden geheel of gedeeltelijk contracten met duurzame stroom en gas. Als u dit belangrijk vindt, kunt u dit vaak aangeven in de vergelijking.  

Energievergelijker zakelijk Minder.nl

Minder.nl is volledig onafhankelijk. Van iedere energieleverancier krijgen we dezelfde vergoeding. Daarom maakt het voor ons niet uit bij welke energieleverancier u een contract afsluit. Voor MKB en ZZP zijn vrijwel alle kosten meeberekend in het eindaanbod: het vastrecht, energiebelasting, ODE en een eventuele actiekorting. Alleen de btw is niet meeberekend. Voor grootzakelijke bedrijven toont Minder.nl de jaarprijs inclusief de leveringskosten, het vastrecht en voor gas de landelijke transportkosten. De gereguleerde kosten zoals BTW, ODE, energiebelasting en regionaal netbeheer zijn niet meegerekend. Wanneer u belang hecht aan duurzame energie kunt u hier op selecteren.