Zonne-energie

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Met zonnepanelen en behulp van de zon wordt de energie opgewekt. Het is duurzame energie, ook wel groene stroom, omdat er bij de productie geen CO2-uitstoot plaatsvindt. Daarnaast is de zon een onuitputtelijke energiebron. In tegenstelling tot bijvoorbeeld steenkolen die ooit een keer opraken. Voor zonne-energie is het niet nodig om in Zuid-Europa te wonen. Ook in Nederland schijnt de zon voldoende. 

Hoe werkt zonne-energie?

Zonlicht kan omgezet worden in elektriciteit door zonnepanelen of in warmte door zonnecollectoren.

Zonnepanelen worden geplaatst op, bijvoorbeeld, het dak van een huis zodat ze de meeste zon vangen. Het zonlicht wordt vervolgens omgezet in gelijkstroom. Een omvormer verandert gelijkstroom weer in wisselstroom. Het type dat gebruikt wordt op het elektriciteitsnet. Nu kan de zonne-energie gebruikt worden voor elektrische apparaten.

Zonnecollectoren worden gebruikt in combinatie met een zonneboiler. De collectoren op het dak vangen het zonlicht op en verwarmen hiermee water in de zonneboiler. Dit kan tot een temperatuur van 90 graden. Vervolgens wordt dit water gebruikt voor de afwas of een warme douche. 

Zelf zonne-energie opwekken.

Het is mogelijk om zelf zonne-energie op te wekken door middel van zonnepanelen of zonnecollectoren. Gemiddeld gaan die 25 jaar mee. De overheid geeft hiervoor subsidie door middel van korting op de energiebelasting. Dit geldt alleen als mensen gezamenlijk zonne-energie produceren, zoals op het dak van een school. Produceert u meer zonne-energie dan u gebruikt? Dan is teruglevering op het elektriciteitsnet mogelijk, dit wordt salderen genoemd. De opgewekte elektriciteit wordt in mindering gebracht op de hoeveelheid afgenomen elektriciteit van uw energieleverancier. Levert u meer terug dan u gebruikt? Dan krijgt u over het extra gedeelte een terugleververgoeding. Bekijk de hoogte van deze vergoeding per energieleverancier voor MKB en ZZP op deze pagina. Voor zakelijke en particuliere gebruikers is ook de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) interessant. De overheid vergoedt hiermee deels de aanschaf van een zonneboiler.  

Zonnepanelen en zakelijke energie via Minder.nl

Zonnepanelen voor bedrijven worden steeds populairder. En voor de stroom die u verbruikt tijdens uren dat de zon niet schijnt, is er de zakelijke energievergelijker van Minder.nl. U vindt eenvoudig de scherspte actietarieven en u geeft eenvoudig aan of u wel of niet geïnteresseerd bent in contracten met duurzame energie. Bij details over het energiecontract ziet u onderaan het stroometiket. Hiermee ziet u in één oogopslag wat de voornaamste bronnen zijn waarmee de energie is opgewekt, waaronder zonlicht.

Minder.nl heeft een aantal tips voor als u zelf zonne-energie opwekt en een vergelijking in de zakelijke energievergelijker wilt maken. Op deze pagina leest u hier meer over.