Wat kost zakelijke stroom?
Wat zakelijke stroom kost is afhankelijk van het energieverbruik van uw bedrijf en het soort energiecontract dat u heeft afgesloten. De kosten voor stroom zijn opgebouwd uit drie onderdelen:
- De leveringskosten voor gas en elektriciteit
- De netbeheerkosten
- De energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE).
Hoogte kosten zakelijke stroom beïnvloeden
De hoogte van de kosten voor zakelijke stroom zijn alleen te beïnvloeden met de leveringskosten. De netbeheerkosten en de energiebelasting zijn vaststaande bedragen waar u geen invloed op heeft. De hoogte van de leveringskosten zijn afhankelijk van het type zakelijke energiecontract dat u afsluit.
Scherpste leveringskosten voor zakelijke stroom
Per verbruikte kilowattuur (kWh) stroom betaalt u een bepaald bedrag voor de levering. De scherpste leveringskosten voor zakelijke stroom zijn in de meeste gevallen af te sluiten via een online energievergelijker. Dat komt doordat zakelijke energieleveranciers hun actietarieven alleen aanbieden via een online vergelijker en niet als u de leverancier rechtstreeks benadert. Met actietarieven zorgen zij ervoor dat ze zo hoog mogelijk in de energievergelijker komen met als doel om nieuwe klanten aan te trekken of bestaande te behouden.
Wat zakelijke stroom kost is ook afhankelijk van of u regelmatig een nieuw energiecontract afsluit of niet. Wanneer uw zakelijke energiecontract met actietarieven afloopt en u gaat niet op zoek naar een nieuw contract, veranderen de tarieven automatisch in duurdere verlengingstarieven.
Dus voorkom hoge kosten voor uw zakelijke stroom: vergelijk voor het einde van uw energiecontract binnen 2 minuten alle zakelijke energieleveranciers en regel direct online uw energiecontract.
Netbeheerkosten
U betaalt de netbeheerkosten voor zakelijke stroom via de energieleverancier aan de netbeheerder. Dit heeft te maken met het leveranciersmodel dat voor kleinzakelijk geldt. De netbeheerkosten dienen onder andere voor de transport van energie van de producent naar de eindverbruiker. De meterhuur valt hier ook onder.
De energiebelasting en ODE
De overheid vraagt per verbruikte kWh een bedrag aan belasting en opslag duurzame energie (om de productie van duurzame energie te stimuleren). U betaalt dit bedrag aan de energieleverancier en die verrekent dit met de overheid.