De energieprijzen vertonen recent enigszins een daling. Wat in deze ontwikkeling meespeelt is dat Rusland en de VS met elkaar in gesprek zijn over een staakt-het-vuren. De markten hopen dat door zo'n beslissing op den duur de gaslevering vanuit Rusland hervat wordt.
De Nederlandse gasopslagen raakten ook deze week weer verder uitgeput. Daarnaast liggen de gasprijzen voor het tweede en derde kwartaal van 2025 hoger dan die in het eerste kwartaal van 2026. De prijsverschillen weerspiegelen de speculatie in de markt over de mogelijke vrede tussen Rusland en Oekraïne, en een hervatting van de Russische gasleveringen aan Europa. Deze verwachting betekent wel dat er een risico bestaat dat de markt in april de voorraden niet aanvult.
Deze week vond een belangrijk diplomatiek gesprek plaats tussen President Trump en President Poetin, die 90 minuten duurde. Tijdens dit gesprek beloofde Poetin om 30 dagen lang geen Oekraïense energievoorzieningen aan te vallen, een belofte die Oekraïne eerder al had gedaan. Het Witte Huis ziet deze toezegging als een eerste stap naar een mogelijk einde van de oorlog, waarbij Poetin als tegenprestatie eist dat de VS en Europa stoppen met militaire ondersteuning aan Oekraïne.
Eerdere toenaderingen en signalen die leken op een bereidheid tot een staakt-het-vuren door Rusland voeden de hoop dat Russisch gas op lange termijn weer naar Europa zal stromen, en dit leidde direct tot lagere energieprijzen.
Minister Sophie Hermans heeft kritiek geuit op de verordening van de Europese Commissie die stelt dat Europese gasvoorraden voor de winter voor 90% gevuld moeten zijn, met een mildere eis van 74% voor Nederland als doorvoerland. Hermans waarschuwt dat als leveranciers verwachten dat de overheid ingrijpt wanneer een land niet aan deze vullingsgraad voldoet, dit ook tot hogere prijzen kan leiden.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt achteraf de werkelijke inkomsten die Gasunie mag ontvangen, dit levert een tariefcorrectie op in 2026. Bovendien ondervindt Gasunie, vanwege haar eigen gasverbruik tijdens werkzaamheden, direct de impact van stijgende gasprijzen en die worden doorberekend in de kosten.
De prijzen voor kolen en gas laten een dalende lijn zien. Deze lopen synchroon met de recente ontwikkelingen in de gasprijzen.
Recent heeft een hogedrukgebied vanuit IJsland voor koude dagen gezorgd in Nederland, met weinig wind en dus minimale windenergieproductie. Tegelijkertijd nam de vraag naar gas voor verwarming toe. Waardoor de spotmarkt enkele prijspieken vertoonden. Gelukkig kon de zon door de heldere dagen wel bijdragen aan de energievoorziening en dan zie je direct negatieve prijzen ontstaan.
Met het langer worden van de dagen neemt ook het aantal zonuren toe, wat gunstig is voor de productie van zonne-energie. Daarom is het extra goed nieuws dat de weersverwachtingen meer zonnige dagen beloven.
Dit levert voor de afnemers met dynamische energiecontracten interessante situaties op. Overdag zorgt felle zonneschijn voor lage stroomprijzen, terwijl in de ochtend- en avondpiek de afwezigheid van zon de stroomprijzen opdrijft.
De ontwikkelingen op de dagmarkten voor gas en elektriciteit nemen we mee in deze MarktUpdate Energie. De bijbehorende tarieven heten dynamische energietarieven en deze ingekochte energie wordt de volgende dag geleverd.
Dynamische energietarieven, ook wel de spotprijzen, komen tot stand op de dagmarkten 'EPEX' (stroom) en de LEBA (gas). De tarieven bewegen mee met de marktprijzen; dit in tegenstelling tot vaste tarieven die vast staan gedurende de contractperiode of variabele tarieven die maandelijks kunnen veranderen.
De prijs voor gas kan dagelijks veranderen, en van elektriciteit zelfs ieder uur. De uiteindelijke energiekosten zijn dus afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik. Zo kunnen de prijzen dalen bij veel wind of zon, en stijgen wanneer de opwek tegenvalt. Heb je als bedrijf bovendien inzicht in het verbruik, dan kunnen verbruikspatronen aangepast worden op de prijsontwikkelingen om te profiteren van gunstige tarieven.
De spotmarkt voor gas, de LEBA, heet ook wel de TTF Day Ahead.
Leveranciers van dynamische contracten berekenen de inkoopprijzen van stroom en gas direct door, zodat klanten altijd de actuele marktprijs betalen. Dit betekent dat zij elektriciteit kopen tegen de op dat moment geldende uurprijs en gas tegen de dagprijs. Bovenop de dynamische marktprijs komt nog een inkoopvergoeding en vaste leveringskosten per maand, die per leverancier kunnen verschillen.
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2028 & 2029
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2028 en 2029
Gas- TTF Spot
Elektriciteit - spot base
Kolenprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026
Emissierechten (CO2)
Kalenderjaar 2025
Olieprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026
Vergelijk online de 7 grootzakelijke energieleveranciers en bekijk direct & vrijblijvend uw Offertes-op-Maat
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Wilt u iedere twee weken de belangrijkste ontwikkelingen op de energiemarkt in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan.
Disclaimer
Dit marktrapport is een uitgave van Minder.nl. De gegevens en informatie zijn bedoeld om een beeld te schetsen van de energiemarkt en geeft het verloop van de energieprijzen in het verleden weer. De inhoud dient niet als advies te worden beschouwd en Minder.nl doet geen voorspellingen over de ontwikkelingen van de energieprijzen in de toekomst.
Alle informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desondanks kan de informatie onjuistheden bevatten. Lezers van dit rapport kunnen geen rechten ontlenen of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.