De netbeheerder verzorgt het transport van elektriciteit en gas. Daarnaast is de netbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het energienet, inclusief de aansluitingen daarop. Voor deze taken worden kosten gerekend. De hoogte van deze zogenaamde netbeheerkosten kan verschillen per netbeheerder. De netbeheerkosten zijn te verdelen in vier onderdelen:
Op deze pagina leest u meer over deze verschillende netbeheerkosten.
Daarnaast vertellen we u hier meer over de facturatie van de netbeheerkosten:
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
De netbeheerkosten zijn onder te verdelen in: het vastrecht, het capaciteitstarief, het meettarief en het aansluittarief.
Het vastrecht is een maandelijks vaststaand bedrag voor onder andere administratieve kosten.
Dit zijn de kosten die u betaalt voor het transport van gas en stroom. De netbeheerder kan door deze inkomsten het netwerk onderhouden. De hoogte van het capaciteitstarief hangt af van het soort aansluiting dat uw bedrijf heeft. Voor een grotere aansluiting, betaalt u een hoger capaciteitstarief.
U huurt de energiemeter van uw netbeheerder waarvoor u meterhuur, oftewel het meettarief, betaalt.
Het aansluittarief betaalt u voor het beheer van uw gas- en elektriciteitsaansluiting. Bij een nieuwe aansluiting betaalt u hiervoor eenmalig een bedrag, daarna betaalt u jaarlijks een vergoeding voor de aansluiting.
Goed om te weten
Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de regionale netbeheerders en stelt ieder jaar de maximale hoogte van de netbeheerkosten vast.
Het leveranciersmodel geldt voor ZZP’ers en MKB’ers en houdt in dat de energieleverancier zowel de kosten voor het energieverbruik als voor de netbeheerder in rekening brengt. U krijgt dus één energierekening. Uw energieleverancier verrekent de netbeheerkosten vervolgens met de netbeheerder. Ook de kosten voor het landelijk netwerk van gas (GTS) en elektriciteit (TenneT) worden via uw energieleverancier in rekening gebracht, zoals de regiotoeslag voor gas.
Het netbeheerdersmodel geldt voor grootzakelijke klanten. Dit betekent dat zij de kosten van regionaal netbeheer gefactureerd krijgen door de netbeheerder zelf. De kosten voor het energieverbruik worden samen met het landelijk netwerk van gas (GTS) en elektriciteit (TenneT) via de energieleverancier in rekening gebracht, zoals regiotoeslag voor gas.
Wilt u meer weten over kosten en facturatiemodellen van de netbeheerders? Neem vrijblijvend contact met ons op.