Een belangrijke kostenpost voor een restaurant is de energie. Het is belangrijk om hier een goede inschatting van te maken als u een restaurant begint of wilt overnemen. In de tabel hieronder ziet u wat per jaar het gemiddelde energieverbruik per type restaurant is zodat u een indicatie heeft.
Het gemiddelde energieverbruik voor een restaurant verschilt aanzienlijk per type restaurant. Dit heeft te maken met het vloeroppervlak, de apparatuur in de keuken, aantal personeelsleden, enzovoorts. Per categorie kan er desondanks van een gemiddeld energieverbruik worden uitgegaan. In onderstaande tabel ziet u de maatstaven die over het algemeen worden aangehouden.
Type restaurant | Gem. vloeroppervlakte | Gem. verbruik elektriciteit p/j | Gem. verbruik gas p/j |
---|---|---|---|
Café restaurant | 111 m2 | 13.320 kWh | 2.220 m3 |
Luxe restaurant | 78 m2 | 9.360 kWh | 1.560 m3 |
Wegrestaurant | 205 m2 | 24.600 kWh | 4.100 m3 |
Chinees/Indisch restaurant | 260 m2 | 31.200 kWh | 5.200 m3 |
Bovenstaand gemiddeld energieverbruik van een restaurant is gebaseerd op een onderzoek van Ecofys in opdracht van de overheid. Op basis van dit onderzoek valt te zeggen dat restaurants per vierkante meter gemiddeld onderstaande verbruiken:
Het gemiddelde energieverbruik van alle restaurants samen ligt op 19.320 kWh elektriciteit en 4.830 m3 gas per jaar. Cafés verbruiken gemiddeld 25.440 kWh elektriciteit en 5.300 m3 gas. Voor deze situatie is een contract voor mkb energie het meest voordelig.
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Duurzaam ondernemen wordt voor veel branches steeds belangrijker, ook voor de horeca. Energieverbruik is een belangrijke peiler binnen duurzaamheid. U kunt kiezen voor groene energie en daarnaast kunt u besparen op het verbruik zelf. Wij zetten de belangrijkste bespaartips op een rij voor een lager energieverbruik in de horeca.
Aangezien het energieverbruik in de horeca tot een aanzienlijke kostenpost leidt, investeren veel ondernemers in duurzame maatregelen. Zonnepanelen zijn populair gezien de effectiviteit, de lage aanschafkosten en de snelle terugverdientijd. De meeste ondernemers verdienen al binnen vijf jaar hun investering terug. Dit gaat nog sneller wanneer de energietarieven hoog staan.
Zonnepanelen kunt u leasen of (zakelijk) kopen. Bekijk alle mogelijkheden op onze speciale pagina over zakelijke zonnepanelen.
‘Iedere dag opnieuw voorzien we onze klanten van een eerlijk, transparant & onafhankelijk advies. Dat doen we met veel plezier en onze klanten waarderen dat met een 8.9!’
Joost – Minder.nl
Dat de koeling een flinke energieslurper is, zal voor u vast niet als een verrassing komen. Door voor deze apparatuur de juiste besparingsmaatregelen te nemen, bespaart u aanzienlijk op het energieverbruik van uw restaurant. We geven u daarom enkele handige tips.
Uitgaven voor uw restaurant vallen onder de BTW-aftrek. Energiekosten dus ook. U kunt de BTW-teruggave maandelijks ontvangen als voorschot of deze jaarlijks opgeven bij uw BTW-aangifte.
Vanuit de overheid zijn er verschillende regelingen om duurzame investeringen van het bedrijfsleven aan te moedigen. De EIA, energie-investeringsaftrek, is een aantrekkelijke fiscale regeling voor de aankoop van duurzame bedrijfsmiddelen.
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.