Wanneer u met uw bedrijf stroom opwekt door middel van zonnepanelen of windturbines en de stroom die u zelf niet gebruikt teruglevert aan het stroomnet, kan het zijn dat uw leverancier terugleverkosten in rekening brengt. Op deze pagina leest u daar meer over.
Navigeer direct naar:
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Steeds meer bedrijven wekken met zonnepanelen of windturbines hun eigen energie op. De stroom die zij niet zelf gebruiken, wordt teruggeleverd aan het energienet. Doordat er op deze manier steeds meer energie wordt opgewekt en teruggeleverd, treedt netcongestie op. Oftewel: het stroomnet raakt overvol. Deze situaties kosten de energieleverancier geld. Want aan de ene kant stijgt het aanbod aan energie, maar blijft de vraag soms achter. Hierdoor daalt de energieprijs en is op sommige momenten zelfs in de min.
Wanneer de energieleveranciers de kosten die zij hiervan ondervinden, doorberekenen naar hun klanten, spreken we van de zogenaamde 'terugleverkosten'.
Hoewel op de consumentenmarkt de meeste energieleveranciers terugleverkosten doorberekenen aan hun klanten, zijn er nog maar weinig leveranciers die terugleverkosten doorberekenen aan hun zakelijke klanten. Op dit moment (laatste update: 16 mei 2024) zijn de meeste leveranciers nog bezig om te bepalen of, en op welke manier zij de terugleverkosten aan hun zakelijke klanten doorberekenen.
Of uw leverancier terugleverkosten berekent en wat de hoogte is van deze terugleverkosten, vindt u in uw energiecontract.
Wanneer u een energiecontract met een vaste looptijd heeft, mag de leverancier niet zomaar tijdens de looptijd van het contract beginnen met het berekenen van terugleverkosten. Een variabel contract mag wel tussentijds aangepast worden, dat geldt voor zowel het tarief als de terugleverkosten. Wanneer de leverancier terugleverkosten wil gaan berekenen, moeten klanten hier voordat de opzegtermijn verloopt over worden geïnformeerd, zodat zij voldoende gelegenheid hebben om over te stappen.
Zakelijke energie vergelijken blijft een goed idee voor zowel Klein- als Grootzakelijke energieverbruikers.
ZZP'ers en MKB'ers zullen in de toekomst waarschijnlijk wel te maken krijgen met aparte terugleverkosten, maar leveranciers mogen dit niet zomaar doorvoeren zonder de klant tijdig op de hoogte te stellen. Wanneer leveranciers contractvoorwaarden tussentijds aanpassen, bent u vrij om uw contract te ontbinden en over te stappen naar een andere leverancier.
Grootzakelijke klanten hebben (nog) niet te maken met (aparte) kosten voor het terugleveren van energie. De leveranciers nemen eventuele kosten voor teruglevering mee in het energietarief dat zij de Grootzakelijke klant bieden.
Neem vrijblijvend contact op met onze zakelijke energiespecialisten.
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.