Slimme meter
Een slimme meter houdt bij hoeveel energie uw bedrijf verbruikt. Het voordeel van een slimme meter is dat de netbeheerder de meterstanden op afstand uitleest. Doordat dit allemaal automatisch gebeurt, hoeft u zelf geen meterstanden meer door te geven en ontvangt u vanzelf de jaarafrekening van de zakelijke energieleverancier. Een slimme meter houdt ook bij hoeveel u saldeert.
De maximale aansluitcapaciteit voor een slimme meter is:
- Gas: G25 (40 m3/h)
- Elektriciteit: 3 x 80 Ampère
Waarom krijgt u een slimme meter
Kleinzakelijke bedrijven en huishoudens krijgen een slimme meter aangeboden zodat de netbeheerder goed inzicht krijgt in wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is en ook wanneer het aanbod van lokaal, opgewekte energie hoog is. Dit is nodig, omdat we in de toekomst op een andere manier gebruik gaan maken van elektra en gas. We gaan steeds meer duurzame energie afnemen van lokale partijen zoals van een woonwijk waar alle huizen zonnepanelen op hun dak hebben of van een boer met een windmolen op zijn weiland. Met de data die netbeheerders via de slimme meter ontvangen, is het eenvoudiger om het energienet in balans te houden zodat het niet overspannen raakt. Vraag en aanbod sluiten zo beter op elkaar aan.
Wat kan een slimme meter
De slimme meter geeft automatisch de meterstanden door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft vervolgens de standen door aan de energieleverancier die hier de jaarafrekening mee opstelt. De tijd waarin leveranciers een inschatting maakten van de meterstanden is hiermee voorbij en ook de energierekening wordt nauwkeuriger.
Een slimme meter geeft u duidelijk inzicht in uw energieverbruik waarmee u onder andere energie kunt besparen. Sluit hiervoor de slimme meter aan op een energieverbruiksmanager. Er zijn twee type energieverbruiksmanagers:
- Een apparaat die via een stekker verbonden is met de slimme meter
Op een display ziet u wat het energieverbruik is. Sommige apparaten geven het verbruik zelfs per minuut weer zodat u exact weet wat bijvoorbeeld een waterkoker aan energie verbruikt. .
- Een energieverbruiks-app of -website die vanaf afstand de meterstanden uitleest
De netbeheerder geeft de uitgelezen meterstanden elke nacht door aan de app of website waar u gebruik van maakt en die verwerkt de gegevens vervolgens. Daardoor is de informatie vaak een dag oud.
De slimme meter niet automatisch laten uitlezen?
U kunt er voor kiezen om de slimme meter niet op afstand te laten uitlezen, omdat u het bijvoorbeeld ziet als een risico voor uw privacy. Neem daarvoor contact op met uw netbeheerder en geef aan dat u zelf de meterstanden wilt doorgeven. Per regio in Nederland is er een andere netbeheerder actief. Kijk hier wie uw netbeheerder is.
De kosten van een slimme meter
De netbeheerder rekent meterhuur voor het gebruik van de slimme meter, net als voor de oude energiemeter werd gedaan. Voor de plaatsing betaalt u geen kosten als de netbeheerder zelf aankondigt dat de slimme meter in uw regio geïnstalleerd wordt. Is uw regio echter nog niet aan de beurt, maar wilt u toch alvast een slimme meter laten plaatsen? Dan kunt u dit aanvragen. Voor deze versnelde plaatsing betaalt u kosten:
- Een slimme meter voor zowel gas als elektriciteit: €72,60 incl. btw
- Een slimme meter voor alleen elektriciteit: €67,76 incl. btw