Joost Minder.nl
8.9
2265 beoordelingen op Feedback Company

Het juiste moment voor het inkopen van grootzakelijke energie

Main Image

Dagelijks veranderen de grootzakelijke energieprijzen. Het is daarom belangrijk om op het juiste moment energie in te kopen voor je bedrijf. Je wilt bijvoorbeeld niet een energiecontract vastleggen als de energieprijzen op zijn hoogst staan. Maar hoe weet je nou wat een goed moment is voor energie inkopen?

Als ondernemer vind je een goed inkoopmoment waarschijnlijk het moment dat de energiemarkt te maken heeft met een ‘dip’. Een dip doordat de grootzakelijke energietarieven dalen. Laten we meteen duidelijk zijn: op voorhand is niet aan te geven wat zo’n juist inkoopmoment voor je grootzakelijke energie is. De energietarieven zijn namelijk zonder glazen bol lastig te voorspellen.

Moment energie inkopen geen volledig giswerk

Gelukkig is het bepalen van een goed inkoopmoment geen volledig giswerk. Je kunt namelijk kijken naar de feiten: wat hebben de energietarieven de afgelopen maanden of jaren gedaan en wat is nu de stand van zaken? Wie bovendien écht grondig te werk wil gaan, bouwt voor zichzelf tijd in. Kijk niet op één moment naar de prijs, maar doe dit over enkele maanden. Zo kun je anticiperen op marktbewegingen.  

In onderstaande grafiek zie je duidelijk dat de tarieven rond begin 2016 flink daalden en daarna weer zijn gestegen. 2016 was dus een goed jaar om een grootzakelijk energiecontract aan te vragen.

Ontwikkeling energieprijs grootzakelijk

 

Inkopen bij een stijgende markt

Stel dat de energiemarkt stijgende is, wacht je dan af tot de markt weer gaat dalen? Of neem je geen risico en probeer je een zo scherp mogelijk tarief vast te leggen? Dit is een belangrijke, maar lastig te beantwoorden vraag. Ga er maar vanuit dat je altijd risico loopt. Het is onmogelijk in te schatten welke beweging de markt gaat maken en op welk moment de markt zijn laagste punt heeft bereikt. Vind je de keuze lastig en wil je een grootzakelijke accountmanager raadplegen? Bel ons op 020 – 29 00 900 en we helpen je graag bij je energie.

 


Benieuwd wat de beste aanbieding is voor jou als grootzakelijke energieverbruiker? Vergelijk binnen 2 minuten grootzakelijke energie en bekijk direct het beste aanbod. 

Energie vergelijken grootzakelijk




De hoogte van de grootzakelijke energietarieven

We gaan nog even verder in op de onvoorspelbaarheid van grootzakelijke energietarieven. Dit werkt zo. De elektra- en gasmarkt zijn handelsmarkten. Dagelijks fluctueren de prijzen en deze zijn onder andere afhankelijk van vraag en aanbod. Gaan we bijvoorbeeld de wintermaanden in dan stijgt de vraag naar energie en daarmee ook de prijs van energie. Toch is dit niet een op een over te nemen, want er zijn nog veel meer factoren die de prijs beïnvloeden zoals:

  • De hoeveelheid opgewekte duurzame energie
  • Geopolitieke ontwikkelingen (zoals oorlogen)
  • Wereldwijde politieke beslissingen (bijvoorbeeld sancties tegen een olie-exporterend land, zoals Iran)

Daarnaast betalen energieproducenten ook nog een prijs voor de uitstoot van CO2. Dit zijn de CO2-emissierechten. Hoe hoger deze prijs, hoe hoger de energietarieven.

Al met al zijn energieprijzen dus niet te voorspellen waardoor bij voorbaat het juiste inkoopmoment niet aan te geven is. Kijk daarom naar de feiten die de ontwikkeling van de energieprijzen weergeven en beslis op basis daarvan of het een goed inkoopmoment is.  

Opzegtermijn beïnvloedt ook het moment van energie inkopen

Het juiste inkoopmoment heeft niet alleen te maken met de hoogte van de energietarieven. Je opzegtermijn speelt ook een rol. Het is namelijk belangrijk dat jij tijdig het contract voor grootzakelijke energie opzegt. Wanneer je dit te laat doet dan wordt je contract automatisch verlengd met een jaar tegen dure verlengingstarieven.

Een extra aandachtspunt bij de opzegtermijn van het grootzakelijk energiecontract is de duur van die termijn. Sommige leveranciers hanteren een opzegtermijn van maar liefst zes maanden. Wat inhoudt dat je uiterlijk zes maanden voor het einde van het energiecontract de leverancier een opzegbrief dient te sturen.

Als je het grootzakelijk energiecontract hebt opgezegd, hoef je overigens niet direct een nieuw energiecontract aan te vragen. Je kunt hier nog even mee wachten. Zorg wel dat je dit uiterlijk zeven werkdagen vóór de einddatum van je huidige contract geregeld hebt. Anders betaal je tijdelijk dure variabele tarieven.   

Duur van je grootzakelijk energiecontract

Stel, het inkoopmoment is voor jou aangebroken. Kies je dan voor een eenjarig of meerjarig contractduur? Een beslissing die afhangt van je voorkeur en de zekerheid die je wilt. Heb je geen zin om ieder jaar opnieuw een passend grootzakelijk energiecontract te vinden, dan is een langdurig contract wellicht geschikt. Het risico van je beslissing heeft betrekking op de ontwikkeling van de energieprijs. Ga je voor een eenjarig contract dan bestaat de kans dat de prijs na een jaar is gedaald en je daarna een scherper tarief voor je energie betaalt. Het risico bestaat ook dat de prijs is gestegen.    

Joost Minder.nlJoost, onze accountmanager grootzakelijke energie, geeft aan:

“Het merendeel van onze klanten kiest momenteel voor een driejarig contract. Veel van deze klanten hadden eerder een eenjarig contract gesloten. Daarna is de markt flink gestegen. Nu kiezen ze liever voor zekerheid. Wat betekent dat ze een driejarig contract aangaan zodat ze de komende jaren in ieder geval niet meer gaan betalen.”

Is het voor jou tijd om grootzakelijke energie in te kopen en ben je benieuwd naar de grootzakelijke energietarieven? Begin dan met grootzakelijk energie vergelijken.  Of bel met een van onze grootzakelijke accountmanagers via 020 – 29 00 900.


Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."