Joost Minder.nl
8.9
2269 beoordelingen op Feedback Company

Is groene stroom altijd groen?

Main Image

Groene stroom is geen échte groene stroom. Ten minste, dat denkt een vijfde van alle Nederlanders blijkt uit onderzoek van klimaatbureau HIER. Als deze 20 procent van Nederland gelijk heeft, worden we behoorlijk voor de gek gehouden met alle reclames over duurzame energie. Is groene stroom werkelijk nooit groen?

Het Klimaatbureau HIER onderzoekt regelmatig de herkomst van groene stroom. Waar de stroom vandaan komt bijvoorbeeld en hoe het wordt geproduceerd. Wat blijkt? Dat ‘een vijfde van de Nederlanders’ die niet in groene stroom gelooft soms gelijk heeft en vaak genoeg ook niet!

Wanneer is groene stroom geen groene stroom. 

In Nederland verkopen we meer groene stroom dan wordt geproduceerd. Dit kan niet zou je zeggen. Maar door grijze stroom te verkopen als groen, is dit toch mogelijk. In dit gevalheeft die twintig procent van de Nederlanders die niet in groene stroom gelooft gelijk.


 

Vind je groene energiecontract al in 1 minuut.

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2269 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 



Grijze stroom kan als groene stroom verkocht worden door de handel in groencertificaten. Ook wel Garanties van Oorsprong (GvO’s) genoemd. Zo’n certificaat krijgt een energieleverancier als stroom duurzaam is opgewekt. Één GvO staat voor 1000 kWh duurzaam opgewekte stroom binnen Europa.  

In Scandinavische landen wekken ze veel stroom op met waterkrachtcentrales. Ze zijn daar zelfs niet anders gewend. En het is hartstikke duurzaam, want waterkracht is net als wind en zon een duurzame energiebron. Daarom zijn er in Scandinavië GvO’s in overvloed en die worden verkocht op de Europese markt. Vervolgens kopen sommige energieproducenten die GvO’s op en hangen daarmee een groen label aan niet zulke groene stroom. In dit geval is groene stroom dus niet groen. Gelukkig kan het ook anders!  

Wanneer groene stroom wel groene stroom is

Groene stroom bestaat. Daar is geen twijfel over mogelijk. Die twintig procent van de Nederlanders heeft gelukkig vaak genoeg ongelijk! Je weet dat groene stroom echt is als het in Nederland is opgewekt met zonnepanelen of windmolens.

De vraag is natuurlijk hoe je echte groene stroom herkent.

Groene stroom ruik je niet en zie je niet. Om toch te laten zien dat stroom groen is, maken leveranciers van zakelijke energie ieder jaar een stroometiket aan. Zoals op een pak hagelslag de ingrediëntenlijst aangeeft waar het van gemaakt is, staat op het stroometiket met welke energiebronnen de stroom opgewekt is. 

Het stroometiket geeft dus in een oogopslag de herkomst van je stroom weer. Er is nog een manier om groene stroom te herkennen. Aan een label zoals 'Hollandse wind' of 'Groen uit Nederland'. Met zo'n label weet je dat de stroom lokaal (in Nederland) op duurzame wijze is geproduceerd. Bovendien is het een label om trots op te zijn, want hoe bijzonder is het dat we met wind in eigen land onszelf van duurzame energie kunnen voorzien! 


Voorbeeld van een stroometiket

Stroometiket voorbeeld

En nu: wel of niet groen kiezen? 

Als je als ondernemer duurzaamheid belangrijk vindt, is groene stroom een goede keuze. Maar let op: de ene groene stroom is de andere groene stroom niet. 

Wil je de lokale duurzame energieproductie opschroeven? Kies dan voor groene stroom uit Nederland. Daarmee draag je eigenhandig bij aan meer windmolens en zonnepanelen in eigen land.   

Vind je iedere vorm van groene stroom oké? Dan kun je kiezen voor elk duurzaam aanbod. Of de stroom nou wel of niet in Nederland is geproduceerd. Je kunt nog kijken naar het stroometiket als je voorkeur hebt voor een bepaalde energiebron, zoals windmolens.   

In onze vergelijker tonen we Hollandse duurzame energie met de label ‘Groen uit Nederland’. Dus wil je weten welke aanbiedingen met groene stroom voor jouw bedrijf interessant zijn? Vergelijk zakelijke energie online.  

Bron onderzoek: Hier.nl


Vergelijk en vind je duurzame energiecontract in 1 minuut via de mkb energie vergelijker.

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2269 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.


Annemieke - Minder.nl Geschreven door:
  Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met
  zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk
  en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

  "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik
   wat aan! 
dan ben ik blij."