Joost Minder.nl
8.9
2265 beoordelingen op Feedback Company

Voorkom een boete vanwege de Informatieplicht Energiebesparing!

Main Image

Verwachte leestijd: 3 min 50

Heb jij al voldaan aan je Informatieplicht Energiebesparing? Vóór 1 juli moet je de overheid laten weten wat jij hebt gedaan om de CO2-uitstoot van je bedrijf te verminderen. Het klimaat is vandaag de dag namelijk een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Daarom word je vanaf een bepaald energieverbruik gedwongen om energiebesparende maatregelen te nemen.


Wat je in dit artikel kunt verwachten (klik op de link om direct naar de betreffende uitleg te gaan)


Doel van de Informatieplicht energiebesparing

Het woordje ‘plicht’ in informatieplicht vermoeid je misschien. Moeten we daar ook weer iets mee. Als je echter kijkt naar het doel van de Informatieplicht Energiebesparing is het een stuk minder vermoeiend: met energiebesparing geven we de CO2-reductie in Nederland een impuls.

✓ Minder CO2-uitstoot zorgt voor minder vervuiling van ons klimaat
✓ Daarmee spaar je het milieu.
✓ Ook een mooie: je bespaart energie en daarmee verlaag je je zakelijke energiekosten.

In een ideale wereld draagt iedereen vrijwillig zijn steentje bij aan het klimaat en is er geen plicht nodig. Zo werkt het helaas niet. Het ene bedrijf is uit zichzelf milieubewust bezig en het andere bedrijf bewust of onbewust veel minder. Met de Informatieplicht Energiebesparing wordt dit opgelost. Dus zie het van de zonnige kant! De overheid stimuleert ons om zuinig met onze aarde om te gaan.

De Informatieplicht komt voort uit de Energiebesparingsplicht

Het begon allemaal met de Energiebesparingsplicht. Ook wel het Activiteitenbesluit milieubeheer. Ieder bedrijf of instelling die per jaar 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruikt, is verplicht energiebesparende maatregelen te nemen als deze binnen vijf jaar zijn terugverdiend.

Daar bovenop komt de Informatieplicht. De overheid weet natuurlijk niet wanneer jij de energiezuinige ledverlichting laat installeren of je oude machines vervangt door nieuwe, energie-efficiënte machines. Daarom is er de Informatieplicht Energiebesparing: je moet de overheid actief laten weten op welke manier je energie bespaart. 

Voor wie de Informatieplicht energiebesparing is

De energiebesparings- & informatieplicht geldt lang niet voor iedere ondernemer. Pas vanaf een verbruik van 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas per jaar geldt de regeling voor jou. Als ZZP’er en ondernemer met een eenmanszaak kom je hier waarschijnlijk niet aan. Check het via het stappenplan van de RVO als je twijfelt of het ook voor jouw bedrijf geldt!

Geldt de Informatieplicht Energiebesparing ook voor jou als ondernemer?

De Erkende Maatregelen voor energiebesparing

Je hoeft niet zelf te bepalen met welke maatregelen je energie gaat besparen. De overheid is zo vriendelijk geweest om lijsten op te stellen met door haar erkende energiebesparende maatregelen. Voor 19 verschillende sectoren is er een lijst opgesteld.

Naar de Erkende Maatregelenlijst voor Energiebesparing     

De maatregelen variëren in moeilijkheidsgraad. Stel, je hebt een restaurant. Dan is een eenvoudige maatregel dat je de binnen- & buitenverlichting uitschakelt zodra dit kan. Een meer ingewikkelde maatregel is het isoleren van je warmtapwaterleidingen.

Stappenplan Informatieplicht Energiebesparing

Om aan de Informatieplicht Energiebesparing te voldoen, zijn enkele stappen nodig. Kortweg ziet het stappenplan er als volgt uit:

Stap 1: Check eerst via het stappenplan of je aan de Informatieplicht Energiebesparing moet voldoen
Stap 2: Zorg voor een eHerkenningsmiddel
Stap 3: Log in op het eLoket van de RVO
Stap 4: Geef vóór 1 juli aan welke Erkende Maatregelen je toegepast hebt
Stap 5: Je rapportage wordt gecontroleerd door het bevoegd gezag

De stappen lichten we hieronder nog toe:

eHerkenningsmiddel
Moet je voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing dan heb je de tijd tot 1 juli 2019. Via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geef je aan welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Belangrijk is dat je een eHerkenningsmiddel niveau 1 hebt waarmee je inlogt op het eLoket van de RVO. De aanvraag van het herkenningsmiddel duurt ongeveer vijf werkdagen en is bij verschillende partijen aan te schaffen.

Overzicht van leveranciers met eHerkenning niveau 1

Via eLoket genomen maatregelen doorgeven
Eenmaal ingelogd in het eLoket loop je de lijst met Erkende Maatregelen (EML) door en geef je aan of je deze maatregel hebt toegepast of een alternatief. De EML bestaat uit een waslijst aan maatregelen. Hoe weet je nou wanneer je genoeg energiebesparende acties hebt ondernomen als bedrijf? Moet je alle maatregelen toepassen?

Niet allemaal. Sommige maatregelen zijn bijvoorbeeld niet relevant voor jouw bedrijf. Op het moment dat je inlogt bij het eLoket krijg je de Erkende Maatregelen te zien die gelden voor jouw bedrijfstak. Je geeft aan welke maatregelen je al hebt toegepast. Bij degene die je niet hebt toegepast kun je een toelichting geven: waarom heb je nog geen ledverlichting geplaatst, spouwmuren geïsoleerd, enzovoorts? En ben je dit nog van plan?

Controle door bevoegd gezag
Vanaf 2 juli kan het bevoegd gezag je rapportage inzien. Je krijgt een dikke pluim als alles in orde is. Heeft de gezagvoerder nog vragen over je rapportage of is hij van mening dat je niet genoeg aan energiebesparing hebt gedaan dan krijg je hierover bericht.

Consequenties niet nakomen informatieplicht

 Het niet nakomen van de Informatieplicht heeft gevolgen. De energiebesparende regeling is er namelijk niet voor niks. Het hangt af van wie je gezagvoerder is, maar doorgaans werkt het zo:Eerst neemt de gezagvoerder contact met je op over je informatie-/energiebesparingsplicht en geeft aan dat het nog niet voldoet. Je kunt eventueel een afspraak maken om de aanpak te bespreken. Nu heb je nog de tijd om alsnog energiebesparende acties in gang te zetten. Houd je je daarna ook nog niet aan de verplichtingen, dan betaal je waarschijnlijk een boete. 

Zonnepanelen en windmolens tellen niet mee

Wekt je bedrijf voor een heel dorp aan zonne- of windenergie op? Dat je duurzaam bezig bent, staat buiten kijf. Maar achterover leunen in je bureaustoel is er nog niet bij. Het opwekken van duurzame energie valt namelijk niet onder de energiebesparende maatregelen. Als jij een windmolen op je terrein neerzet, bespaart dit geen energie en dit is juist de hele essentie van de regeling: je moet binnen je bedrijf (onder andere) nalopen welke processen je kunt vervangen door energiebesparende processen. 

Zakelijke energierekening omlaag

Het energieverbruik van je bedrijf omlaag brengen is voordelig voor je zakelijke energierekening. Breng het nog een stapje verder! Check of je een voordeliger energiecontract kunt afsluiten en bespaar nog meer. Liever gratis en vrijblijvend uitbesteden aan iemand die er veel verstand van heeft? Schakel onze zakelijke energiespecialisten in. Ze zoeken graag een mogelijke besparing voor je uit.  

Lees ook ons artikel over de Energiebesparingsplicht 'Wet Milieubeheer' >


Vergelijk & bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2265 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.

 

 

 

Vrijblijvend advies op maat

Vrijblijvend advies op maat

"Geen zin om zelf energie te vergelijken? Bel Anita op 020 - 2900 900. Ze zoekt graag voor je uit of je kunt besparen op je energierekening. 

Anita - Zakelijk energiespecialist Minder.nl