Joost Minder.nl
8.9
2266 beoordelingen op Feedback Company

Zelf kiezen van welke duurzame en lokale bron u groene energie afneemt

Main Image

Met groene initiatieven als Vandebron, Pure Energie en De Groene Stroomfabriek heeft u de mogelijkheid zelf te kiezen van welke lokale, duurzame energiebron u gas en stroom afneemt. Deze energiemarktplaatsen brengen vraag en aanbod eenvoudig samen. Dit is iets dat helemaal past bij de al langer bestaande trend in de wereld van commercie: diensten of producten dichter bij de klant brengen. Dat deze trend potentie heeft blijkt wel nu Vattenfal, het moederbedrijf van Nuon, volgt met Powerpeers. Maar hoe vernieuwend is deze trend eigenlijk?

Het principe van organisaties als Vandebron en Pure Energie is heel eenvoudig: windmolens van lokale boeren produceren meer stroom dan dat zijzelf verbruiken. Tegelijkertijd wilt u graag groene energie én weten waar de stroom vandaan komt. Groene organisaties als Vandebron springen hier op in door de productie van duurzame energie inzichtelijk te maken, waarna de klant zelf kiest van welke bron hij stroom ontvangt. Hiermee slaan de marktplaatsen voor energie meerdere vliegen in één klap: het lokaal decentraal duurzame energie opwekken wordt bevorderd, de lokale economie gestimuleerd en het product wordt dichter bij de consument gebracht.

Duurzame energie

Met de opkomst van organisaties die duurzame en decentraal opgewekte energie aanbieden lijkt het een geheel nieuw concept. Het was echter al mogelijk om stroom af te nemen die gegarandeerd is opgewekt in Nederland én op een duurzaam verantwoorde manier. Eneco Hollandse wind en Nuon NederlandseWind zijn hier een goed voorbeeld van. Deze energie wordt opgewekt door grote windmolenparken in Nederland. Alleen is dit voor de consument meer afstandelijk en daarom voelt de komst van organisaties als Vandebron vernieuwend. Zij geven de boer die duurzame stroom opwekt een gezicht waardoor het product dichter bij de eindklant wordt gebracht. Hiermee wordt duurzame energie een aantrekkelijk en eerlijk product en wekt het meer vertrouwen: de consument weet precies waar de energie vandaan komt en naar welke energieleverancier uw geld gaat. De gevestigde orde benut deze kans nu ook. Vattenfal is recent gestart met het duurzame initiatief Powerpeers en Electrabel heet sinds 1 januari 2016 Engie en positioneert zich met dit nieuwe merk zeer nadrukkelijk met het duurzame product Engie Opgewekt.

Minder Co2

Verwacht alleen niet dat de opgewekte stroom direct naar uw bedrijf of huis gaat, want de opgewekte groene energie komt terecht op het nationale net. Alleen: hoe meer energie wordt ingekocht bij lokale duurzame energieproducenten, hoe meer groene energie er op het nationale net terecht komt. Op deze manier kunnen we met z’n allen het aandeel duurzame energie laten toenemen en het lokaal en decentraal opwekken van energie stimuleren. Uiteraard vindt ook Minder.nl dit een zeer goede -ontwikkeling, want minder Co2-uitstoot juichen wij toe.